20 curiozitati despre orez

20 de curiozități despre orez

Orezul este una dintre cele mai consumate cereale la nivel mondial. Acesta este consumat peste tot în întreaga lume. Chiar tu îl consumi săptămânal sau chiar mai des, însă câte lucruri știi cu adevărat despre acesta?

1. Orezul este cultivat de peste 5.000 de ani. Prima cultură de orez cunoscută datează din anul 2.800 î.Hr. și era localizată în China.

2. Există peste 40.000 de soiuri de orez care sunt cultivate pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

3. Peste jumătate din forța de muncă din Thailanda este implicată în producția de orez.

4. Orezul este a treia mare producție mondială, după trestia de zahăr și porumb.

5. Orezul african este cultivat de 3500 de ani. În Africa se cultivă în prezent numeroase varietăți de orez.

6. Orezul este, în mod normal, cultivat ca plantă anuală, deși în zonele tropicale poate supraviețui ca o plantă perenă și poate produce recolte timp de până la 30 de ani.

7. Planta de orez poate ajunge până la 1-1,8 metri înălțime, iar ocazional poate depăși 2 metri, în funcție de soi și de fertilitatea solului.

8. Numai Asia produce și consumă mai mult de 90% din totalul producției mondiale de orez.

9. Orezul furnizează 20% din producția alimentară mondială, în timp ce grâul furnizează 19% și porumbul 5%.

10. Metodele de cultivare diferă foarte mult de la o zonă la alta, însă în majoritatea țărilor din Asia sunt încă practicate metodele tradiționale de cultivare și recoltare a orezului.

11. Orezul poate fi cultivat oriunde dacă i se asigură necesarul de apă cu ajutorul irigațiilor.

12. Orezul este cea mai consumată cereală la nivel mondial. Aceasta constituie o hrană de bază pentru populație, în special în Asia.

13. În Birmania, o persoană consumă, în medie, aproximativ 500 de kilograme de orez pe an, în timp ce în SUA media este de 11 kilograme pe an, de persoană.

14. În India, orezul este asociat cu prosperitatea și cu zeița hindusă a bogăției, Lakshmi.

15. Nutrienții furnizați de orez includ carbohidrați, vitaminele B (tiamină, riboflavină, niacinul și acidul folic), fier, zinc, magneziu și alte componente, cum ar fi fibrele. Orezul nu are sodiu sau colesterol și nici grăsimi. Mai mult, acesta nu conține gluten.

16. Printre beneficiile oferite de orez sănătății amintim: creșterea rapidă a nivelului de energie, îmbunatățirea digestiei. De asemenea, orezul asigură o bună sănătate a pielii, reduce presiunea sangvină, ajută la pierderea kilogramelor în plus, întărește sistemul imunitar. În plus, orezul protejează corpul de dizenterie, cancer și boli cardiace.

17. Un artist din Taiwan creează bijuterii din orez. Acesta sculptează numele unei persoane pe un bob de orez pe care îl adaugă apoi într-o sticla minusculă și îl vine ca pandantiv.

18. În Japonia orezul este folosit pentru a obține sake, o băutură specială obținută prin fermentarea boabelor de orez.

19. Orezul a fost găsit în zidurile medievale chinezești, unde această cereală era adăugată pentru a oferi rezistență și stabilitate structurilor.

20. Orezul este simbolul vieții și al fertilității. Din acest motiv este aruncat în mod tradițional la nunți, în mai multe colțuri ale lumii.