Betisoarele Ready to box Chopstix

Bețișoarele, simbolul bucătăriei chinezești

Bețișoarele chinezești, denumite “chopsticks” în engleză, sunt o emblema a restaurantelor asiatice, dar în special a lanțului de restaurante Ready to box Chopstix care le poartă numele. În prezent, doar în China sunt folosite în fiecare an peste 45 de miliarde de bețișoare.

Bețișoarele chinezești de la Ready to box Chopstix sunt de unica folosință. În plus acestea sunt ambalate individual în hârtie pentru a spori gradul de igienă. Bețișoarele sunt fabricate din lemn și sunt extrem de rezistente și ușor de folosit, deoarece materialul nu permite alimentelor sa alunece din ele.

 

Istoria bețișoarelor chinezești

Bețișoarele chinezești sunt simbolul bucătăriei asiatice. Acestea sunt folosite în toată Asia de peste două milenii. Inițial însă, acestea au fost inventate și folosite de chinezi în timpul dinastiei Zhou. S-au răspândit apoi în alte țări din Asia de Est, Sud și Asia de Sud, inclusiv Japonia, Coreea, Vietnam, Cambodgia, Laos, Nepal, Malaezia, Myanmar și Filipine.

Bețișoarele sunt în general fabricate din bambus, însă în prezent există și bețișoare fabricate din alte materiale precum plastic, lemn sau oțel inoxidabil. Desigur, există și variante extravagante ale acestora, care sunt realizate din materiale scumpe precum titan, aur, argint, porțelan, jad sau fildeș. Însă, indiferent de materialul din care sunt fabricate bețișoarele chinezești au forme conice și sunt netede.

Se crede că primele bețișoare au fost folosite pentru gătit, pentru a amesteca jăraticul și pentru a servi mâncare, ci nu ca ustensile de mâncat. Bețișoarele au început să fie folosite ca ustensile de mâncat abia în timpul dinastiei Han, iar până la dinastia Ming, bețișoarele au început să fie folosite frecvent atât pentru a mânca cât și pentru a servi mâncarea. Tot atunci au căpătat și forma actuală.

 

Stiluri de bețișoare

Bețișoarele chinezești vin într-o mare varietate de forme și sunt fabricate din diverse materiale. Forma acestora diferă în funcție de locația în care sunt fabricate și folosite.

În mod normal lungimea bețișoarelor chinezești este de aproximativ 23 de centimetri. Există însă și bețișoare de 30-40 de centimetri, însă acestea sunt folosite pentru gătit.

Bețișoarele au de obicei formă conică și sunt rotunjite la un capăt, în timp ce bețișoarele japoneze sunt ascuțite și au marginile pătrățoase.

 

Și materialele din care sunt realizate diferă. Cele mai multe și cele mai populare sunt cele fabricate din bambus. Urmează apoi cele din lemn, plastic, metal, os, jad, porțelan și fildeș.

Bețișoarele din bambusul și cele din lemn sunt relativ ieftine și mult mai ușor de folosit, deoarece alimentele nu aluneca din acestea. Acestea sunt însă de unică folosință și sunt adesea utilizate în restaurante. Cele din metale, oase și alte materiale sunt reutilizabile și sunt folosite doar de localnici, acasă.

Bețișoarele din lemn sau bambus pot fi vopsite sau lăcuite pentru a le da un plus de farmec. Cele din metal sunt uneori turtite sau inscripționate pentru a le face mai puțin alunecoase.