Chopstix Ready to box

Ce se mănâncă în China la masa de prânz

Te întrebi ce consumă chinezii la masa de prânz? Ca la orice masă, alimentația acestora este una bogată în preparate tradiționale, din ingrediente proaspete, naturale. Masa de prânz nu face excepție, chiar dacă aceștia mănâncă acasă, sau la restaurant.

Iată în ce constă o masă de prânz în cultura chinezească:

 

Supe chinezești

Supele au o vechime de mii de ani în istoria bucătăriei chinezești. Cele mai multe supe chinezești sunt create pe bază de tăieței din orez, cunoscuți ca noodles. Având în vedere ingeniozitatea bucătarilor chinezi, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că există o largă varietate de supe. Acestea sunt însă împărțite în două categorii majore: subțiri și groase. Indiferent de tipul de supă, este important de menționat că acestea au în compoziție legume proaspete de sezon și diferite tipuri de carne.

 

Felul principal

La felul principal chinezii servesc preparate din carne (vită, pui și alte păsări, porc sau pește ori fructe de mare), pe care le prepară cu multe legume și sosuri speciale, chinezești. De cele mai multe ori acestea sunt preparate la wok. Gătirea la wok păstrează aroma alimentelor, textura și savoarea. Este o tehnică rapidă, ce durează câteva minute, fiind perfectă pentru persoanele care sunt pe fugă.

Pe lângă preparatele gătite la wok, care sunt cele mai frecvente în bucătăria chinezească, aceștia consumă frecvent și preparate prăjite în baie de ulei. Este o tehnică folosită pentru prepararea diferitelor tipuri de carne, legume și chiar fructe, de cele mai multe ori acestea fiind trecute în prealabil printr-un aluat special și apoi prăjite.

Alte tehnici des întâlnite sunt prepararea la aburi, în care se folosesc vase speciale din bambus, prepararea prin fierbere lentă, sau prin coacere.

 

Garnitură de orez

Felul principal este acompaniat de o garnitură de orez. Deși chinezii consumă zilnic orez sau paste din orez, nu fac excese. Porțiile sunt relativ mici, fiind folosite doar ca garnitură. Acest echilibru îi ajută să-și mențină sănătatea și silueta.

 

Echilibrul, foarte important pentru chinezi

Asiaticii știu cum să păstreze un echilibru când vine vorba de gătit. Astfel, aceștia nu fac exces de sare sau zahăr în preparate. În plus, preferă alimentele slabe, fără grăsimi. De aceea, de cele mai multe ori gătesc folosind cărnuri slabe precum pui, vită sau fructe de mare și mai puțin cu carne de porc. Alimentele grase sunt rareori folosite, și atunci în cantități mici, doar pentru a da gust preparatelor.

Acesta este și motivul pentru care asiaticii preferă să gătească mult la aburi sau la wok. Preparatele sunt gata rapid, nu sunt folosite grăsimi și își păstrează savoarea.

 

Sosuri chinezești

Când vine vorba de mâncarea chinezească, unul dintre cele mai importante aspecte în determinarea gustului este sosul. Sosul transformă orice preparat, indiferent că este unul vegetarian sau pe bază de carne, fructe de mare, tăieței sau orez, de la unul banal, la unul plin de savoare.

În cultura culinară chinezească există patru arome principale când vine vorba de sosuri: dulce, sărat, acru și picant. Fiecare este folosit diferit, în funcție de preparatul căruia i se potrivește cel mai bine. Cel mai des folosite sunt sosul de soia, oțetul chinezesc, sosul dulce-acrișor, sosul dulce-picant, sosul iute, sosul de stridie, sosul de pește și sosul teriyaki.