Sosul de soia Chopstix Ready to box

Curiozități despre sosul de soia

Sosul de soia este emblema bucătăriei asiatice. Acest ingredient folosit la prepararea mâncărurilor asiatice a făcut rapid furori în întreaga lume. Cu siguranță îl ai și tu în bucătărie și îl folosești la prepararea diverselor alimente. Însă cât de multe lucruri știi cu adevărat despre sosul de soia?

Sosul de soia este un condiment iconic în bucătăria asiatică. Este atât de versatil încât îl poți turna peste orez sau îl poți folosi pentru a da gust oricărui preparat pe bază de carne, ori legume. Chiar și ouăle sau legumele proaspete pot fi înmuiate în sos de soia înainte de servire. Iată însă câteva lucruri pe care nu le știai despre sosul de soia:

Proveniența numelui

În China, cuvântul asociat adesea cu sosul de soia este “jiangyou”. Jiangyou înseamnă “lichidul extras din jiang”. Un alt termen care este folosit pentru a descrie același lucru este “dou-yu”, care înseamnă “lichidul extras din soia”. Numele japonez al sosului de soia este asemănător: “shoyu”. Surprinzător, versiunea japoneză a cuvântului a condus la denumirea sa în limba engleză ca “soya”, de unde cuvântul a fost preluat și în limba română.

De unde provine sosul de soia?

Deși sosul de soia este folosit în prezent intens în bucătăriile din Asia de Est și Asia de Sud-Est, el este originar din China. Nici nu este de mirare, din moment ce China este țara în care boabele de soia au fost cultivate pentru prima oară, în urmă cu mai bine de 3.000 de ani. Tot în acea perioadă a apărut și sosul de soia care a îmbunătățit aroma multor alimente care erau uscate sau macerate pentru a fi consumate pe o perioadă lungă de timp. Tot în acest scop era folosită și sarea.

Varietăți de sos de soia

Sosul de soia se găsește în prezent în multe varietăți, precum:

  • Shoyu – un sos în stil japonez, de obicei fabricat din produse din grâu
  • Tamari – un sos închis la culoare, aproape negru, care conține foarte puțin grâu sau deloc, fiind găsit și în variante fără gluten
  • Ponzu – un sos preparat din sos de soia și yuzu (un fruct care face parte din familia citricelor și care provine din China și Tibet). Acest sos este dulce, ușor și are o aromă intensă de citrice.
  • Toyo – un sos de soia sărat, poate cel mai sărat dintre tipurile de sosuri de soia clasice și este folosit în special pentru marinarea cărnurilor și a altor alimente.
  • Ganjang – un sos de soia în stil coreean, de obicei preparat din soia fermentată și apă sărată.

Beneficiile nutriționale ale sosului de soia

Sosul de soia este bogat în antioxidanți, proteine ​​și o cantitate mică de fibre. Astfel, o lingură de sos de soia conține aproximativ 18 calorii, 1 gram de proteine, 1 gram de carbohidrați și 1000 mg de sodiu.

Sosul de soia, multiple beneficii pentru sănătate

Sosul de soia are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care enumerăm: îmbunătățirea digestiei, reducerea alergiilor, întărirea sistemului imunitar și reducerea tensiunii arteriale.

 Știai că…

…sosul de soia este cel mai popular produs pe bază de soia găsit și cumpărat oriunde în țările occidentale?

…multe persoane folosesc sosul de soia ca înlocuitor pentru sare?

…sosul de soia este folosit adesea pentru prepararea marinatelor pentru cărnuri?

…sosul de soia poate fi adăugat ca ingredient în prepararea diferitelor tipuri de înghețată?