Chopstix Ready to box

Folosirea bețișoarelor chinezești – reguli de aur pe care trebuie să le știi

Bețișoarele chinezești, denumite “chopstix” în engleză, simbolul bucătăriei asiatice, dar în special a lanțului de restaurante Chopstix Ready to box care le poartă numele.

În prezent, doar în China sunt folosite în fiecare an peste 45 de miliarde de bețișoare și sunt folosite în toată Asia de peste două milenii.

 

Tipuri de bețișoare chinezești

Bețișoarele chinezești sunt, în general, fabricate din bambus, însă în prezent există și bețișoare fabricate din alte materiale precum plastic, lemn sau oțel inoxidabil. Desigur, există și variante extravagante ale acestora, care sunt realizate din materiale scumpe precum titan, aur, argint, porțelan, jad sau fildeș. Însă, indiferent de materialul din care sunt fabricate bețișoarele chinezești au forme conice și sunt netede.

Bețișoarele au de obicei formă conică, sunt rotunjite la un capăt, pătrățoase la capătul superior. În mod normal lungimea bețișoarelor chinezești este de aproximativ 23 de centimetri.

Bețișoarele din bambusul și cele din lemn sunt relativ ieftine și mult mai ușor de folosit, deoarece alimentele nu alunecă din acestea. Sunt și cele mai utilizate în restaurantele din toată lumea, avantajul acestora fiind că sunt de unică folosință. Există însă și bețișoare din metale, oase și alte materiale dure, rezistente, care sunt reutilizabile, însă acestea sunt folosite doar de localnici, acasă.

 

Cum se folosesc bețișoarele chinezești. Reguli de care să ții cont

  1. Bețișoarele chinezești se apucă la o treime distanță de capătul de jos. Nu este frumos să ții bețișoarele prea aproape de capătul inferior și, cu atât mai mult, să le ții de la jumătate.
  2. Bățul de jos se așază pe baza degetului mare, ținându-l cu ajutorul acestuia fix, pe inelar.
  3. Bățul de sus este cel mobil și trebuie să găsești o metodă confortabilă de a-l manevra. În acest sens, ai la dispoziție două variante: fie cu trei degete – degetul mare, arătătorul și mijlociul, fie doar cu degetul mare și arătătorul.
  4. Ține minte! Cele două bețișoare se folosesc ca o pensetă și nu ca lingură sau furculiță. Apucă mâncarea delicat, cu ajutorul acestora și nu înfige niciodată bețișoarele în mâncare deoarece acest gest este considerat lipsă de respect.

 

Alte reguli de care să ții cont:

 

  1. Ia cu bețișoarele doar o înghițitură;
  2. Nu este politicos să muști din mâncarea luată cu bețișoarele. De regulă, preparatele chinezești sunt gătite astfel încât bucățile să fie suficient de mici pentru a fi înghițite fără a fi necesar să fie tăiate. Dacă se întâmplă însă să iei o bucata prea mare, încearcă să o înjumătățești tot cu bețișoarele, deși nu va fi ușor.
  3. Nu gesticula cu bețișoarele și nu le îndrepta niciodată spre o persoană aflată la masă.
  4. Dacă faci o pauză din mâncat, nu înfige bețele în mâncare! Acest gest este asociat în cultura asiatică cu moartea. Sprijină bețișoarele pe marginea castronului sau a farfuriei, sau pe suportul special de bețișoare, dacă ai unul la masă.
  5. Când termini de mâncat, așază bețișoarele pe suportul special, iar dacă nu ai unul la dispoziție așază-le în interiorul plicului de unică folosință, dar doar până la jumătate, folosind restul plicului pentru a le lega. Astfel, se va ști că acestea au fost folosite și vor fi aruncate.