Ready to box Chopstix

Istoria și semnificația prăjiturilor cu răvaș

Prăjiturile cu răvaș sunt cunoscute în întreaga lume. Sunt mici, au o formă specifică, sunt foarte gustoase și ascund în interiorul lor bilețele cu mesaje motivaționale sau chiar predicții.

Deși cei mai mulți oameni consideră că aceste prăjiturele sunt specific chinezești, lucrurile nu stau deloc așa. Prăjiturelele cu răvaș au o istorie mult mai complicată în spate. Acestea sunt într-adevăr asiatice, dar mai degrabă provin din Japonia. Au fost însă făcute cunoscute în întreaga lume de americani.

Dovadă a faptului că prăjiturile cu răvaș nu își au originea în China este faptul că acestea au fost importate masiv în această țară începând cu anul 1989 și vândute ca “Produs 100% american”. În 1992 importul și comercializarea acestora a fost interzisă pe motiv că produsul este “prea american”. În plus, dacă mergi în restaurantele tradiționale chinezești, din China, nu vei găsi în meniu aceste prăjituri. Cu toate acestea prajiturile cu răvaș pot fi găsite în toate restaurantele cu specific chinezesc din America, dar și în cele din Europa.

Se spune că prima prăjitură cu răvaș a fost servită ca desert la începutul anilor 1900, în Statele Unite ale Americii. Acestea au fost preparate de către un japonez pe nume Makoto Hagiwara, același personaj care a conceput faimoasa Grădină Japoneză din inima parcului Golden Gate din San Francisco.

La vremea aceea Makoto Hagiwara a fost concediat de primar pe motiv că totul avea o legătura mult prea mare cu cultura japoneză pe care o ura. Câțiva ani mai târziu, în 1914, când primarul a fost schimbat, barbatul a fost reangajat și drept mulțumire a pregătit prajiturele cu răvaș în care a ascuns mesaje de motivaționale. Acesta a împărțit prăjiturile cu răvaș prin Grădina Japoneză.

Un an mai târziu, în 1915, prajiturile cu răvaș făceau parte din meniul celui mai mare târg din San Francisco, Panama-Pacific Exhibition. Nu a durat mult până când acestea au devenit populare în toată America, apoi la scară mondială.

Până la începutul secolului trecut, prăjiturile cu răvaș erau preparate manual, în întreaga lume. Însă Shuck Yee, un american din Oakland, California, a inventat o mașinărie specială pentru prepararea prăjiturilor cu răvaș, pentru a face față cererii tot mai mari pentru aceste prăjiturele.

În prezent acestea sunt servite în restaurantele cu specific chinezesc din: Brazilia, Canada, Franța, India, Italia, Mexic, Regatul Unit, dar și alte țări europene. În Peru, aceste prăjituri sunt servite in restaurantele cu specific chinezesc, însă sub denumirea de chifas.

Prăjituri cu răvaș găsești și în restaurantele cu specific asiatic din România. Unul dintre acestea este lanțul Ready to box Chopstix, un lanț de restaurante cu specific asiatic înființat în 2008. Preparate în inconfundabilul stil asiatic, prăjiturelele cu răvaș sunt un adevărat răsfăț. Acestea sunt pregătite cu grijă după rețetele tradiționale chiar de bucătarii Ready to box Chopstix. În plus, mesajul conținut este unul motivațional, care reușește să readucă zâmbetul pe buzele celor din jur.

Tu când ai mâncat ultima oară o prăjitură cu răvaș?