Masa in China_Chopstix Ready to box

Obiceiuri la masă în China: codul bunelor maniere

Urmează să mergi în China? Atunci trebuie să cunoști câteva reguli de bune maniere la masă, pe care să le respecți indiferent că ești chemat să iei masa la o familie de chinezi sau mergi într-un restaurant local.

Iată care sunt cele mai importante reguli de etichetă pe care oricine trebuie să le cunoască înainte de a poposi pe tărâmul asiatic.

1. Nu este politicos să întârzii când ești invitat la masă, dar nici să ajungi mult prea devreme.

2. De fiecare dată când ești invitat la masă, ia un cadou pentru gazdă. Poți lua un coș cu fructe, un ceai chinezesc bun, o carte sau o sticlă cu vin. Sunt cadouri apreciate întotdeauna de chinezi.

3. Când intri în casă va trebui să te descalți și ți se vor oferi papuci de casă.

4. Nu trebuie să-ți verifici telefonul, să te uiți la televizor sau să ai alte preocupări, deoarece acestea sunt considerate jignitoare pentru ceilalți.

5. La masă, fiecare invitat are în față un bol, o ceașcă, o farfurioară și bețe. Preparatele sunt așezate în mijloc. Pentru a te servi alege întotdeauna preparatul care este cel mai aproape de tine. După aceea, dacă masa nu este una cu blat care se poate roti în parte din mijloc, nu te ridica pentru a lua alt bol, ci cere-l politicos persoanei care se află cel mai aproape de el.

6. Bețișoarele nu se înfig niciodată în mâncare, dar în special în orez. Acest obicei este asociat de chinezi cu ceremoniile de înmormântare, când bețișoare de tămâie sunt înfipte într-un vas cu orez.

7. Este indicat să înveți să folosești foarte bine bețișoarele, deoarece acesta este considerat semn de respect de către gazde. Când bețișoarele nu sunt folosite trebuie aliniate perfect unul lângă altul și așezate lângă farfurie. Acestea nu se lasă încrucișate și nici nu se așază în farfurie.

8. De asemenea, îndreptarea bețișoarele către o altă persoană aflată la masă este considerată insultă.

9. Nu este politicos să mănânci cu mâna. De asemenea, la mese nu vei găsi niciodată furculițe sau cuțite, așadar este important să înveți cum să mănânci cu bețișoarele.

10. Există restaurante în care nu vei găsi furculițe și cuțite și unde, vrei nu vrei, ești obligat să folosești bețișoarele. De aceea, este foarte important ca înainte de a pleca în China să înveți să le folosești.

11. Dacă îți este servit pește, ține minte să nu îl întorci niciodată de pe o parte pe alta, deoarece superstițiile chineze spun că acest lucru le poartă ghinion pescarilor care l-au prins, deoarece barca acestora se va răsturna cum ai întors tu peștele de pe o parte pe alta.

12. Nu goli niciodată farfuria complet. Acest lucru este semn că nu te-ai săturat și este considerată o insultă pentru gazdă. În plus, aceasta va continua să îți umple farfuria până când vei lăsa, în cele din urmă, câteva resturi de mâncare.

13. Nu te ridica niciodată de la masă până când gazda nu face acest lucru. Aceasta este cea care indică momentul în care ospățul s-a terminat.

14. Dacă ești invitat la o familie de chinezi la masă, nu trebuie să te mire faptul că plescăitul sau râgâitul sunt considerate lucruri normale. Ba mai mult, râgâitul este considerat semn că mâncarea este bună.