Chopstix Ready to box

Preparatele tempura, un deliciu în bucătăria asiatică

Tempura este preparat format de obicei din fructe de mare sau legume, date prin aluat și apoi prăjite. Este un preparat asemănător cu preparatele pane de la noi. Denumirea „tempura” provine de la sintagma latină “quatuor anni tempora”, care se referă la Zilele Ember (un echivalent al zilelor de post de la noi), în timpul cărora nu se consumă carne.

 

Tehnica de preparare Tempura

Tempura se prepară după tehnici vechi, de care se ține cont și în prezent. Totul începe cu prepararea aluatului prin care sunt trecute apoi legumele și/sau fructele de mare.

În prepararea aluatului se folosește o făină specială, cu conținut scăzut de gluten. Aceasta se găsește în toate supermarketurile și, ocazional, conține fermentatoare, cum ar fi praful de copt.

Aluatul de bază se prepară din apă plată sau minerală, rece, și făină de grâu. Desigur, în timp, pentru a fi mai gustos, a suferit mici transformări. Acestuia îi sunt adăugate ouă bicarbonat de sodiu sau praf de copt, amidon, ulei și condimente.

Toate ingredientele sunt adăugate în același timp și se amestecă ușor cu bețișoarele chinezești. Aluatul nu este unul omogen, pentru ca aluatul foarte rece și neomogen, în combinație cu uleiul încins să dea structura aceea unică, pufoasă în interior, dar crocantă la exterior.

Aluatul este menținut în permanență rece, fie punând vasul într-un alt vas cu gheață, fie prin adăugarea acestuia la frigider.

Feliile subțiri de legume sau fructele de mare, sunt trecute prin aluatul obținut, apoi prăjite în ulei bine încins. Este important ca ingredientele să fie tăiate subțiri, pentru a nu rămâne crude în interior. Pentru prăjire se folosește adesea ulei vegetal sau ulei de canola, însă, în cazuri rare Tempura mai sunt prăjite și în ulei de susan.

 

Ce ingrediente sunt folosite pentru a prepara Tempura

Pentru a prepara Tempura, sunt folosite o largă varietate de legume și fructe de mare, printre care amintim:

Fructe de mare: creveți, calamar, scoici, crab, caracatiță și orice tip de pește.

Legume: muguri de bambus, ardei gras, broccoli, dovlecei, morcov, vânătă, ciuperci, bame, ceapă, cartof dulce, etc.

 

Cum se servește Tempura

Bucățile de Tempura gătite sunt fie consumate ca atare, alături de un sos, fie doar presărate cu sare, fie sunt folosite pentru a asambla alte feluri de mâncare.

Adesea, Tempura se servesc cu ridiche asiatică, rasă (daikon), și se mănâncă fierbinte imediat după prăjire. Alternativ, tempura poate fi presărată cu sare de mare înainte de a o consuma și se servește ca atare.

 

Tempura în restul lumii

Tempura este un preparat care s-a răspândit rapid în restul țărilor asiatice, ca mai apoi să ajungă să fie preparat în restaurantele asiatice din toată lumea, dar și rețete adaptate bucătăriilor locale.

În Bangladesh sunt folosite adesea flori de dovleac pentru a prepara tempura și este cunoscut ca un deliciu local.

Tempura se mai prepară și din ingrediente mai puțin obișnuite precum foi de alge uscate, fructe uscate, și chiar înghețată, cunoscută ca înghețată prăjită.