Tehnici de gătit în bucătăria chinezească

Bucătăria chinezească este renumită în întreaga lume datorită stilului distinct de gătire a preparatelor. Accentul se pune pe ingredientele proaspete, de sezon, pregătite cât mai simplu, dar creând un echilibru perfect în ceea ce privește culoarea, textura și prezentarea.

Există mai multe tehnici de gătit specifice bucătăriei chinezești. Fiecare dintre acestea se bazează însă pe păstrarea aromelor naturale și a substanțelor nutritive. Iată care sunt cele șase tehnici de gătit din bucătăria chinezească!

 

  1. Gătirea la wok

Cea mai populară și rapidă metodă de a găti este prepararea alimentelor la wok. Gătirea la wok păstrează aroma alimentelor, textura și savoarea. Este o tehnică rapidă, ce durează câteva minute. Tehnica presupune amestecarea continuă a ingredientelor cu ajutorul unei spatule.

Utilizând această tehnică se pot prepara cărnuri tăiate cubulețe și marinate în prealabil, fructe de mare, tofu și legume.

Toate ingredientele trebuie să fie pregătite înainte de încălzirea wok-ului și trebuie să fie tăiate în bucăți de dimensiuni identice. Se prepară carne cu legume, carnea se adaugă prima, pentru a se pătrunde bine, în timp ce legumele se adaugă când carnea este aproape gata, pentru a se prepara al-dente.

 

  1. Gătirea prin prăjire

Gătirea prin prăjire în baie de ulei este folosită pentru a da textura alimentelor. Este o tehnică folosită pentru prepararea diferitelor tipuri de carne, legume și chiar fructe.

Ingredientele sunt tăiate în bucăți potrivite, apoi sunt tăvălite prin diferite compoziții pentru preparate pane, apoi prăjite în baie de ulei, la temperaturi ridicate.

 

  1. Gătirea la aburi

Gătirea la aburi este o alta tehnica populară în cultura asiatică. Se folosesc vase speciale din bambus pentru acest procedeu și nu din plastic, cum se întâmplă în bucătăriile occidentale. Folosind această tehnica, alimentele își păstrează savoarea și o mare parte din nutrienți.

Aceasta tehnică este folosită pentru prepararea găluștilor, colțunașilor, orezului, legumelor și peștelui.

 

  1. Gătirea lentă

Gătirea lentă este o tehnică unică de gătit din China, utilizată în special pentru a găti o bucată mai mare de carne sau mai dură, ori a păsărilor de curte.

Mâncarea este gătită foarte lent pe o flacără scăzută. Carnea este mai întâi rumenită, apoi se adaugă condimente precum: sos de soia, zahar, vin, ghimbir, mix de condimente asiatice, boia dulce și iute, coriandru și la final se adaugă apă sau supă de legume. Se lasă totul să fiarbă la foc foarte mic timp de câteva ore.

 

  1. Gătirea prin fierbere

Gătirea prin fierbere este considerată cea mai simplă dintre toate tehnicile de gătit din China. Această metodă de gătit este mai rapidă decât alte tehnici și păstrează culoarea, textura, forma și nutrienții alimentelor. Este folosită în special pentru prepararea supelor, dar și pentru prepararea diverselor legume ori cărnuri, care imediat după ce sunt fierte sunt scurse de apă, asezonate cu condimente și servite ca atare sau alături de diverse garnituri.

 

  1. Gătirea prin coacere

Gătirea prin coacere este folosită în bucătăria chinezească pentru a prepara păsări întregi, o oaie sau un porc întreg ori o pulpă mare de oaie sau porc.

Carnea este pregătită din timp, marinată, apoi agățată deasupra unui foc. În prezent se folosește rotisorul pentru acest procedeu, sau cuptorul clasic. Cărnurile preparate astfel sunt crocante la exterior și suculente în interior.